Dödsmisshandeln i Helsingborg var nödvärn enligt advokaten

21 juli 2021 patrick pettersson

Den 30 mars 2014 var en mörk dag i hela fotbollssverige, men framför allt i Helsingborg. Inför premiären i fotbollsallsvenskan mellan Helsingborgs IF och Djurgårdens IF var stämningen hätsk. 

På Kärnantrapporna någon timme före avspark kulminerade stämningen i ett knytnävsslag som fick oerhört sorgliga konsekvenser. Mannen som tog emot slaget föll till marken, slog i huvudet och avled inom kort. Gärningsmannen greps någon dag efteråt och ställdes inför rätta i Helsingborg. 

 

Svårt uppdrag

Den man som hade utdelat slaget fick som alla brottsmisstänkta personer en advokat. Någon som skulle försvara honom mot åklagaren och försöka påverka nämndemännen och domaren att fria den misstänkte. Ett otacksamt uppdrag för vilken advokat i Helsingborg  som helst. 

Den misstänkta 28-åringen var nämligen inte särskilt populär i Helsingborg eftersom dödsmisshandeln fick många ringar på vattnet för HIF som förening. Uppdraget gick emellertid till Stefan Rosell.  

Den misstänkte mannens advokat försökte åberopa nödvärn. Det vill säga att hans klient enbart riktat slaget mot den bortgångne djurgårdssupportern eftersom han försvarade sig själv. Det skulle i så fall frigöra honom från misstanke om brott.  

 

 

En påföljd är alltid relativ

Trots advokat Rosells försök att övertyga tingsrätten om att 28-åringen hade agerat i nödvärn var det inte tillräckligt för att han skulle frikännas. Istället dömdes mannen för misshandel och vållande till annans död till åtta månaders fängelse.  

Via sin advokat överklagade den åtalade mannen beslutet till hovrätten. Det ledde emellertid bara till ett högre straff. Hovrätten höjde nämligen fängelsetiden från åtta till tio månaders fängelse istället.  

Med andra ord var det inte en särskilt lyckad rättegång för advokaten och hans klienten eftersom det blev en fällande dom. Å andra sidan finns det de som anser att straffet var alldeles för lågt och att rubriceringen istället borde varit dråp. Ur det perspektivet kanske Helsingborgsadvokaten snarare räddade sin klient från ett mångårigt fängelsestraff istället. Allt är relativt.

Fler nyheter