Exklusivt att arbeta som tandläkare i Kista

06 april 2021 william eriksson

Varför får man uppfattningen att det inom läkaryrket ses ned på de som är tandläkare? Det finns massor av exempel på det, åtminstone i populärkultur. För dig som sett filmen “Baksmällan” är du bekant med Stuart Price, som arbetar som tandläkare. 

Varenda gång han säger att han är en “doctor” skrattar folk åt honom eller tar honom åtminstone inte på allvar när det väl kommer fram att han är tandläkare. Men han har ju trots allt “doctor”-titeln. Doktor Stuart Price, tandläkare. Varför skulle tandläkare inte vara lika respekterade som övriga läkare? 

Det kanske är annorlunda i USA, men i Sverige är det inte direkt en barnlek att utbilda sig till tandläkare. Det är ett legitimationsyrke och kräver fem års intensiva studier på universitetet. Dessutom ges den bara på fyra orter i hela Sverige: Göteborg, Stockholm, Umeå och Malmö. Det om någonting bör väl vittna om att det är ett exklusivt yrke som få tar sig igenom. Det måste ändå respekteras. 

Välbetalt yrke 

Kanske hade det varit annorlunda för Stuart Price om han utbildat sig och praktiserat i Sverige istället. Han kanske till och med hade haft högre lön. Enligt SCB är den genomsnittliga lönen för tandläkare i Sverige idag 47 500 kronor i månaden före skatt.  Vidareutbildar man sig dessutom till specialisttandläkare kan du ta emot en lön på uppemot 100 000 kronor om du ha tur. Det går ändå att leva på, om man uttrycker det så.  

Det hade varit ganska kul om du när du nästa gång ska boka tandläkartid blir överraskad av att Stuart Price från Baksmällan jobbar på kliniken. Du googlar kanske på “Tandläkare Kista” och vips, så är det en bild på honom på hemsidan. Hade du verkligen vågat boka tid hos honom? Du har ju ändå i minnet hur han drog ut en tand på sig själv efter en vadslagning med Alan.

Fler nyheter