Gör hemmet säkrare för äldre

27 februari 2019 Matilda Olsson
Gör hemmet säkrare för äldre

Det här med att bli äldre för med sig både för- och nackdelar. Man blir klokare och har mer erfarenhet av livet genom allt man upplevt genom åren. Men man drabbas även av symptom från åldrande i form av sämre syn och ibland även sämre balans. Det medför att skaderisken i hemmet är större för äldre personer och det gäller framför allt fallolyckor. Att se sämre i kombination med att man har lite dålig balans kan vara förrädiskt om man råkar gå på en tröskel till exempel. Men genom att hålla sig aktiv och i god form även i en högre ålder samtidigt som man är noga med att undvika onödiga risker kan man minska antalet skador rejält.

Många blir hjälpta av modern teknik idag, genom trygghetslarm och andra typer av säkerhetslarm. För att vara säker på att tekniken alltid ska funka är det bra att ha ett lager med bland annat aa-batterier hemma för att kunna byta ut dem vid behov. Att ha en telefon som är lätt att använda är också viktigt för säkerheten vid de tillfällen då man behöver få tag på hjälp.

Ett vanligt ställe att ramla och slå sig på som äldre är i duschen, när golvet blivit blött och halkigt. Detta kan man undvika genom att lägga in halkskydd, använda en särskild stol att sitta på och duscha samt installera handtag så att det finns något att hålla sig i när man ska resa sig upp. Något som också är viktigt att tänka på för äldre är att inte gå omkring med läsglasögon på då de är anpassade för just läsning på nära håll. De gör att avståndsbedömningen blir sämre vilket ökar risken för att ramla. Därför är det viktigt att komma ihåg att alltid byta glasögon om man ska upp och gå en sväng.

Fler nyheter