Kunskapens frukt

07 juni 2019 jonas olsson
Kunskapens frukt

Tänk dig att du sitter nedsjunken i en solstol ute i din trädgård en varm sommardag. Solen gassar och du behöver något svalkande… Genast! Men istället för att resa dig sträcker du bara ut handen och plockar ett saftigt rött äpple från trädgrenen som hänger vid din sida.

Låter det här som en idyllisk och framför allt, smaskig upplevelse? Om din trädgård ser lite ödslig ut kan det vara en idé att plantera ett fruktträd. Du får inte bara gratis frukt, utan även en mer inbjudande trädgård. Men hur planterar man ett fruktträd?

 

 

Jobba hårt för att få slappa

Träd behöver planteras i en djup grop, där det är vindstilla och gott om solsken. För att det ska växa sig större behöver det stöttas upp under de första åren. När det sedan är fullvuxet behöver det beskäras både för att kunna ger mer frukt, men också så att det blir finare att titta på. Växer sig grenarna för långa kommer inte alla frukter få tillräckligt med näring och bara bli halvmogna.

Som du märker krävs det lite förarbete för att du ska kunna plocka frukterna från solstolen. Men i det långa loppet är det värt det.

 

En arbor-vad-för-nånting?

Dina fingrar kanske inte är gröna nog för att kunna göra detta på egen hand? Du kan alltid kontakta en arborist som hjälper dig med hela processen, från frö till frukt!

Men vad gör en arborist? De är experter på just trädgårdsskötsel och trädvård, inklusive fällning och bortforsling. De tänker men andra ord på allt sånt som behövs för att du ska ha ett skinande, välmående fruktträd om några år. Man kan säga att de förstår sig på din trädgård bättre än du själv. Förutom det praktiska arbetet kan de också ge dig råd och tips på hur du kan få din trädgård att se vackrare och mer inbjudande ut. Dina grannar kommer bli gröna av avund!

Fler nyheter