Letar du pumpar i Halmstad kan en centrifugalpump vara något för dig

19 november 2022 Staffan Ehrlin

editorial

Letar du pumpar i Halmstad kan en centrifugalpump vara något för dig

När man pratar om olika pumpar inom tillverkningsindustrin så är membranpump en pump som ofta kommer upp, och de är väldigt bra till mycket, men det finns även andra typer av pumpar. en av de absolut vanligaste är centrifugalpumpen. Jag tänkte att vi skulle titta lite närmre på just den typen av pump i denna artikel.

 

Hur fungerar den?

En centrifugalpump är en mycket enkel utrustning som använder sig av centrifugalkraften för att flytta vätskor. Den fungerar på så sätt att det finns ett roterande pumphjul inuti pumpen som suger in vätska från sidorna och sedan slungar den utåt till utloppsöppningen. Ju längre ut vätskan kommer, desto snabbare roterar den och det är på så sätt som vätskan pumpas.

pumpservice - pumpar Halmstad

Vad används den till?

Centrifugalpumpar används inom många olika branscher, men de är vanligast inom jordbruks- och bilindustrin. De används också i vissa medicinska tillämpningar.

Inom medicinsk tillverkning används centrifugalpumpar för att flytta vätskor och andra ämnen på ett kontrollerat sätt. Detta är viktigt inom medicinsk tillverkning eftersom det hjälper till att se till att vätskorna och ämnena hålls rena och att de når sin destination i tid.

Centrifugalpumpar kan användas på många olika sätt inom bilindustrin. En av de vanligaste tillämpningarna är att använda dem som oljepumpar. De används också ofta för att pumpa kylvätska och andra vätskor genom systemet.

En av fördelarna med att använda centrifugalpumpar inom fordonsindustrin är att de är mycket tillförlitliga och hållbara. De klarar av mycket slitage, vilket är viktigt i en miljö med hög belastning som en fordonsfabrik.

 

Vilka är delarna?

De viktigaste delarna i en centrifugalpump är pumphjulet, spiralen, lagren och tätningarna. Hjulet är den del av pumpen som faktiskt utför arbetet med att flytta vätskan. Det är ett roterande metallstycke med lameller som fångar upp vätskan och kastar den utåt.

Fler nyheter