Väldoft stimulerar sinnena

Väldoft stimulerar sinnena

Väldoft stimulerar sinnena

En doft kan få dig att minnas, en doft kan få dig att känna… Det behövs inte mer än en liten vindpust som har med sig en speciell doft för att det ska hända saker i din hjärna. Är det en bekant doft kommer den att framkalla minnen. Är det en ny doft kan den få dig att associera till olika saker. En doft kan få dig att må bra. Eller få dig att må illa. Det är få saker som är mer obehagliga än en dålig lukt, samtidigt som det är få saker som är mer behagliga än en god doft.

 

Parfym kan uttrycka personlighet eller sinnesstämning

Den doft du väljer kan säga en del om vem du är. Vissa har en signaturparfym som de alltid använder och är trogna år efter år. Människor i deras närhet känner igen den och den associeras med den personen som bär den. Andra har ett uppbåd av parfymer hemma och väljer den som passar sinnesstämningen den enskilda dagen. För några är parfym ett specialintresse, och de följer när deras favoritmärken lanserar nya dofter, och kanske är de med i forum på nätet med andra parfymintresserade. Oavsett vilken parfymtyp du är kan du hitta din nästa parfym på https://www.sephora.se/parfym/.

Parfymens historia

De tidigaste skrifterna som nämner parfym kom ifrån Mesopotamien nära 3000 år före Kristus. Att dofta gott är något som varit viktigt för människor i alla tider. En av de äldsta bevarade parfymflaskorna finns på British Museum idag, den tillverkades omkring år 1300 före Kristus. Det är förstås svårt att veta hur de första parfymerna egentligen doftade. Man tror att en av de första signerade parfymerna, Megalleion av Megallos hade en tung, kryddig doft. Den skapades på Sicilien på 400-talet före Kristus, och vissa räknar den som en föregångare till dagens ”Obsession”.