En bra bokbindare är guld värd

26 februari 2022 william eriksson

editorial

Det är en ren gåva att få sin bok inbunden av en duktig bokbindare som kan sitt hantverk. Tänk om man har skrivit en bok och vill ge ut den utan att det sker i pocketform. Istället vill man ha det på ett riktigt gammaldags och traditionellt sätt. 

Man vill ha en bok som kan stå i bokhyllan och pryda sin plats i många långa år. En bok som inte viker sig när den inte har stöd av andra böcker. En bok som kan stå på egna ben oavsett om den är bland många andra eller står lite ensamt vid sidan av. 

Det ger en speciell känsla när en bok är inbunden. Den är också lättare att läsa då den inte vill slå ihop sig lika lätt som en pocketbok har för vana att göra. Man kan få den inbunden i läder om man vill och då har man ytterligare förhöjt känslan. Den blir rent luxuös. En smekning över bokens ytterhölje ger en känsla av välbehag. När det gäller vissa böcker kan det vara en viktig aspekt.

 

Bokbinderi

 

En bokbindare kan laga antika böcker så de blir som nya

Oavsett om en bok är antik eller kanske bara har ett stort affektionsvärde för den som äger den, kan den alltid återfå ett vackert yttre och leva vidare i generation efter generation. Att hålla en bok i sin hand som är vackert inbunden överträffar alla de nya moderna teknikerna när det gäller att läsa skriven text. Så oavsett hur den nya tekniken utvecklas kommer bokbinderi troligen alltid att vara ett yrke och ett hantverk som behövs, vare sig man tror det eller ej. 

Bokbinderi är ett hantverk för alla de som älskar böcker, och med tanke på hur många som faktiskt läser och lånar böcker från bibliotek, kommer det nog att leva kvar. 

 

Fler nyheter