Kontering som alla klarar av

23 januari 2022 patrick pettersson

editorial

Kontering är själva ryggraden i bokföringen, för man definierar vilken slags transaktioner man gör genom att bokföra den på rätt konton. Berör den kostnader, intäkter, kundfordringar, leverantörsbetalningar eller något helt annat, som inventarier eller köp av fastigheter? Allt har sina kontogrupper med underkonton, och det ger en enhetlig och korrekt redovisning.

När du förstår principen men har lite brått, är det bra att datorn tänker åt dig. Det finns smarta datorprogram som kommer ihåg din senaste transaktion av samma slag. Datorn föreslår en kontering, och är det rätt kan du klicka på ett okej eller liknande.

Online är allra bäst

Kontering går fort, när man har fått lite vana, och man utgår från en kontoplan som ingår i programmet. Det bästa är att vara uppkopplad online i molnet, för då får du automatiskt in alla uppdateringar du behöver. Ibland ändrar myndigheterna till exempel procentsatser för moms eller arbetsgivaravgifter, och då får du automatiskt in de gällande siffrorna i programmet.

Det är meningen att ett konteringsprogram ska förenkla för en näringsidkare som själv vill sköta sin bokföring. Då slipper man anställa folk för att sköta de löpande räkenskaperna. När programmet hjälper till, är det förstås mycket enklare. Länktips: https://konteramindre.se/ 

 

kontering

 

En bättre egenkoll

Även om du är duktig på att räkna ut vilka pålägg och vinster du ska jobba med, är det så mycket mer du får koll på om du bokför själv. Du kan direkt kolla upp olika kostnader, räntor och mycket mer i de rapporter som du lätt får ut via datorn. Snabbt och enkelt är ledordet för detta, och det är tänkt att man ska kontera mindre, inte mer.

Datorn gör mycket av jobbet åt dig, så du behöver bara lära dig att hantera ett enkelt program. Du får både bra tips och hjälp när du kontaktar ett företag som marknadsför sådana konteringsprogram.

Fler nyheter