Vad är egentligen smide?

03 november 2022 Staffan Ehrlin

editorial

Vad är egentligen smide?

När det gäller metallbearbetning finns det några olika metoder som smeder kan använda. I den här artikeln tar vi en titt på två av de vanligaste metoderna – varmsmide och kallsmide.

Varmsmidning är en process där man värmer upp metallen tills den är formbar. Detta gör det möjligt för smeden att forma metallen till önskad form. När metallen har svalnat behåller den sin nya form. Vid kallsmidning däremot krävs ingen värme för att bearbeta metallen. I stället använder smeden verktyg för att deformera metallen till önskad form. Denna process används ofta för att skapa mindre föremål eller för att arbeta med metaller som är svåra att värma upp.

smide

 

Vilken metod är bäst?

Det beror så klart på projektet. För större projekt är varmsmidning vanligtvis det bästa alternativet. För mindre projekt eller projekt som kräver mer komplicerat arbete kan kallsmide vara det bättre valet.

I slutändan handlar allt om smedens erfarenhet och expertis. Med rätt färdigheter kan båda metoderna ge högkvalitativa resultat. Att utbilda sig till smed tar några år och det är vanligt att man specialiserar sig inom en metod. Utöver utbildningen så sker det praktik eller det som brukar kallas lärlingsutbildning. Det innebär att du som nyutbildad får gå bredvid en erfaren smed och helt enkelt lära dig hantverket från någon som är expert inom området.

Yrket smed har funnits sen urminnestider och är kanske inte ett yrke som man funderar på när man bestämmer sig för utbildning och karriär. Men som med alla yrken så har det skett väldigt mycket inom branschen både när det kommer till teknik och till metodik. Smed är definitivt inget utdött yrke och det handlar inte om att producera svärd eller massproducerar hästskor utan smederna har fått en naturlig plats inom byggbranschen där de anlitas flitigt för sin expertis Se till exempel på företaget Hofmeijer, https://www.hofmeijer.se/smide ,de sysslar mycket med smide och har flera i personalen som titulerar sig själva smeder.

Fler nyheter