Akuttandvård – för att vara på den säkra sidan

25 februari 2020 Cecilia Olsson
Akuttandvård - för att vara på den säkra sidan

Tandvärk, tandskador, ilningar och utslagna tänder är några anledningar som gör att man bör söka akuttandvård. Tandvärk kan bli så illa att man inte kan tänka tänka på något annat och därmed varken sova eller fungera normalt i vardagen. Skador på tänderna, som till exempel att en del av en tand har lossnat bör åtgärdas eller åtminstone kollas upp av en tandläkare eller tandhygienist. Om en skada gått tillräckligt långt ner i tanden så kan den orsaka mycket värre problem än enbart det estetiska. Lider man av svåra ilningar så kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till, ju tidigare man åtgärdar ett problem desto mindre skada hinner det åsamka.

Att slå ut en tand är i regel en smärtsam upplevelse och kan dessutom påverka ens yttre ganska drastiskt. Har man slagit ut en tand kan man försöka förvara den i munnen (går det att sätta tillbaka den på sin ursprungliga plats så är det ultimat) till dess att man tagit sig till en mottagning. Kan man inte förvara tanden i munnen så kan man istället lägga den i ett glas mjölk eller koksaltlösning. Genom att förvara den utslagna tanden rätt ökar chanserna för att tandläkaren lyckas sätta tillbaka den igen. Detta gäller dock inte barns mjölktänder, en mjölktand kan man vira in i papper om man vill ta med den till tandläkaren.

Är man i akut behov av tandvård så finns akuttandvård Odenplan. Hos Tandläkare Elisabeth Ådén Jangenstål arbetar de alltid för att kunna ta emot akutfall så snabbt som möjligt. Elisabeth Ådén Jangenstål har arbetat som privattandläkare sedan år 1986 och har dessutom parallellt även arbetat för Cityakuten (privattandläkarnas akutmottagning). Det innebär att Elisabeth har lång erfarenhet av att behandla både akutfall och tandvårdsrädda. Mottagningen ligger på Odenplan i centrala Stockholm och är utrustad med den modernaste tekniken.

Fler nyheter